www.sag.sk>recepty syr
Syr
Potrebujeme:
 – 4 l čerstvého mlieka (napr. z mliekomatu)
 – 1,2 ml syridla „Fromase 220 TL“ (dávkovanie treba upraviť podľa množstva
   mlieka, resp. podľa druhu použitého syridla)
Postup:
Najskôr mlieko pasterizujeme = mlieko zohrejeme na teplotu 70-80 °C, odstavíme,
a necháme vychladnúť na teplotu 30-40 °C.
Keď mlieko vychladne, naberieme syridlo (napr. do striekačky) a zmiešame ho
s vlažnou vodou (syridlo je silné a preto ho treba zriediť v pomere asi 1:10).
Zriedené syridlo vstrekneme do mlieka, a dobre to premiešame. Hrniec prikryjeme
(aby sa udržala teplota), a necháme to zrážať asi 45 minút, kým nevznikne tuhá
syrenina (ja to nechávam aj dlhšie :)
Po vyzrážaní „nakrájame“ syreninu metličkou na menšie kúsky, a necháme to aspoň
15 minút (prípadne aj dlhšie :) postáť, aby sa od syreniny dobre oddelila srvátka.
Náslene zlejeme čo najviac srvátky (ja ju skladujem v chladničke, a potom ju pijem
ako osviežujúci, chladený nápoj, alebo sa dá použiť namiesto vody do domáceho
chlebíka, ...), a syrové zrno scedíme do plachty, sítka, alebo do perforovanej
formy (ak chceme ochutený syr, koreniny či bylinky pridáme teraz), a necháme
odpočívať do nasledujúceho dňa.
Takto získaný („sladký“) biely syr, môžeme posoliť a skonzumovať, alebo ho môžme
ďalej spracovávať - nechať zrieť pri izbovej teplote a vyrobiť si z neho bryndzu,
lisovať, nasoliť (postupne otáčať) a vyrobiť tak tvrdý syr, alebo naopak parením
v horúcej vode ho „roztaviť“ a urobiť si parenicu, či ťahať syrové nite, alebo ho
môžeme inak spracovávať - na nete je veľa návodov čo s tým, ale ja uprednostňujem
konzumáciu :)
www.sag.sk>