www.sag.sk>recepty syr
Syr
Potrebujeme:
– 4 l čerstvého mlieka (napr. z mliekomatu)
– 1,2 ml syridla „Fromase 220 TL“ (dávkovanie treba upraviť podľa množstva
mlieka, resp. podľa druhu použitého syridla)
Postup:
Najskôr mlieko pasterizujeme = mlieko zohrejeme na teplotu 70-80 °C...
...odstavíme, a necháme vychladnúť na teplotu 30-40 °C.
Keď mlieko vychladne, naberieme syridlo (napr. do striekačky)...
...a zmiešame ho s vlažnou vodou (syridlo je silné a preto ho treba zriediť
v pomere asi 1:10).
Zriedené syridlo vstrekneme do mlieka, a dobre to premiešame.
Hrniec prikryjeme (aby sa udržala teplota), a necháme to zrážať asi 45 minút, kým
nevznikne tuhá syrenina (ja to nechávam aj dlhšie :)
Po vyzrážaní „nakrájame“ syreninu metličkou na menšie kúsky...
...a necháme to aspoň 15 minút (prípadne aj dlhšie :) postáť, aby sa od syreniny
oddelila srvátka.
Náslene zlejeme čo najviac srvátky (ja ju skladujem v chladničke, a potom ju pijem
ako osviežujúci, chladený nápoj, alebo sa dá použiť namiesto vody do domáceho
chlebíka)...
|
... alebo s novým sítkom: |
|
...a syrové zrno scedíme do sítka, plachty, alebo do perforovanej formy (ak chceme
ochutený syr, koreniny či bylinky primiešame teraz)...
|
... alebo s novým sítkom: |
|
...a necháme odpočívať do nasledujúceho dňa.
|
... alebo s novým sítkom: |
|
Takto získaný („sladký“) biely syr, môžeme posoliť a skonzumovať, alebo ho môžme
ďalej spracovávať - nechať zrieť pri izbovej teplote a vyrobiť si z neho bryndzu,
lisovať, nasoliť (postupne otáčať) a vyrobiť tak tvrdý syr, alebo naopak parením
v horúcej vode ho „roztaviť“ a urobiť si parenicu, či ťahať syrové nite, alebo ho
môžeme inak spracovávať - na nete je veľa návodov čo s tým, ale ja uprednostňujem
konzumáciu :)
|
... alebo s novým sítkom: |
|