www.sag.sk>recepty syr
Syr
Potrebujeme:
 – 4 l čerstvého mlieka (napr. z mliekomatu)
 – 1,2 ml syridla „Fromase 220 TL“ (dávkovanie treba upraviť podľa množstva
   mlieka, resp. podľa druhu použitého syridla)
Postup:
Najskôr mlieko pasterizujeme = mlieko zohrejeme na teplotu 70-80 °C...


...odstavíme, a necháme vychladnúť na teplotu 30-40 °C.


Keď mlieko vychladne, naberieme syridlo (napr. do striekačky)...


...a zmiešame ho s vlažnou vodou (syridlo je silné a preto ho treba zriediť
v pomere asi 1:10).


Zriedené syridlo vstrekneme do mlieka, a dobre to premiešame.


Hrniec prikryjeme (aby sa udržala teplota), a necháme to zrážať asi 45 minút, kým
nevznikne tuhá syrenina (ja to nechávam aj dlhšie :)


Po vyzrážaní „nakrájame“ syreninu metličkou na menšie kúsky...


...a necháme to aspoň 15 minút (prípadne aj dlhšie :) postáť, aby sa od syreniny
oddelila srvátka.


Náslene zlejeme čo najviac srvátky (ja ju skladujem v chladničke, a potom ju pijem
ako osviežujúci, chladený nápoj, alebo sa dá použiť namiesto vody do domáceho
chlebíka)...
... alebo s novým sítkom:
...a syrové zrno scedíme do sítka, plachty, alebo do perforovanej formy (ak chceme ochutený syr, koreniny či bylinky primiešame teraz)...
... alebo s novým sítkom:
...a necháme odpočívať do nasledujúceho dňa.
... alebo s novým sítkom:
Takto získaný („sladký“) biely syr, môžeme posoliť a skonzumovať, alebo ho môžme ďalej spracovávať - nechať zrieť pri izbovej teplote a vyrobiť si z neho bryndzu, lisovať, nasoliť (postupne otáčať) a vyrobiť tak tvrdý syr, alebo naopak parením v horúcej vode ho „roztaviť“ a urobiť si parenicu, či ťahať syrové nite, alebo ho môžeme inak spracovávať - na nete je veľa návodov čo s tým, ale ja uprednostňujem konzumáciu :)
... alebo s novým sítkom:
www.sag.sk>