www.sag.sk>recepty jogurt
Jogurt
Potrebujeme:
 – 2 l čerstvého mlieka (napr. z mliekomatu)
 – 2 PL (polievkové lyžičky) sušeného mlieka - toto môžeme aj vynechať
 – 2 KL (kávové lyžičky) zmesi jogurtovej kultúry a sušeného mlieka - prášok si
   pripravíme predtým v pomere 1 sáčok (cca 1 PL) „Jogurtová kultúra S na 50 l“,
   a 25 PL sušeného mlieka (zmes máme na veľa dávok, skladujeme ju v chladničke)
 – 14 menších pohárikov na jogurt (skôr širšie ako vyššie - napr. od paštéty)
Postup:
Aby bol jogurt jemnejší, pridáme do čerstvého mlieka sušené mlieko, a dobre to
premiešame (napr. metličkou), aby neboli hrudky - toto môžeme aj vynechať.
Na začiatok mlieko pasterizujeme = mlieko zohrejeme na teplotu 70-80 °C, odstavíme,
a necháme vychladnúť.
Kým mlieko chladne, vytiehneme zmes jogurtovej kultúry a sušeného mlieka z chladničky
(aby sa oteplila), a pripravíme si aj nádobky na jogurt - sterilizujeme ich tak,
že ich necháme zohriať v rúre (alebo ich prelejeme vriacou vodou), to aby sa zničili
baktérie, ktoré by mohli zabiť jogurtovú kultúru.
Keď mlieko vychladne na teplotu 30-40 °C, nasypeme doň pripravenú zmes jogurtovej kultúry
a sušeného mlieka, dobre to premiešame (napr. metličkou) aby neboli hrudky, nalejeme to
do pripravených nádobiek (nie doplna - asi 2 až 3 naberačky) a uzavrieme.
Zohrejeme rúru na 50 °C (asi 10 min), a vypneme. Uzavreté nádobky s jogurtom poukladáme na
plech, a ten vložíme do (už vypnutej) rúry. Tam to necháme aspoň 12 hodín (napr. z večera
do rána) postupne vychladnúť. Po vychladnutí (napr. ráno) dáme jogurty do chladničky.
Pripravené (biele) jogurty môžeme pred konzumáciou dochutiť džemom, nutelou, grankom, ...
www.sag.sk>