www.sag.sk>recepty jogurt Jogurt Potrebujeme: – 2 l čerstvého mlieka (napr. z mliekomatu) – 2 kopcovité PL (polievkové lyžičky) sušeného mlieka - toto môžeme aj vynechať – 2 kopcovité KL (kávové lyžičky) zmesi jogurtovej kultúry a sušeného mlieka (zmes si pripravíme predtým v pomere 1 sáčok „Jogurtová kultúra S na 50 l“, a 25 PL sušeného mlieka - zmes máme na veľa dávok, skladujeme ju v chladničke) – 14 menších pohárikov na jogurt (skôr širšie ako vyššie - napr. od paštéty) Postup: Aby bol jogurt jemnejší, pridáme do čerstvého mlieka sušené mlieko... ...a dobre to (napr. metličkou) premiešame - aby neboli hrudky. Najskôr mlieko pasterizujeme = mlieko zohrejeme na teplotu 70-80 °C... ...odstavíme, a necháme vychladnúť. Kým mlieko chladne, vytiahneme zmes jogurtovej kultúry a sušeného mlieka z chladničky (aby sa oteplila)... ...a pripravíme si aj nádobky na jogurt - sterilizujeme ich tak, že ich necháme zohriať v rúre (alebo ich prelejeme vriacou vodou) - to aby sa zničili baktérie, ktoré by mohli zabiť jogurtovú kultúru. Keď mlieko vychladne na teplotu 30-40 °C... ...nasypeme doň pripravenú zmes jogurtovej kultúry a sušeného mlieka... ...dobre to (napr. metličkou) premiešame - aby neboli hrudky... ...nalejeme to do pripravených nádobiek (nie doplna - asi 2 až 3 naberačky) a uzavrieme. Zohrejeme rúru na 50 °C (asi 10 min), a vypneme. Uzavreté nádobky s jogurtom poukladáme na plech, a ten vložíme do (už vypnutej) rúry. Tam to necháme 12 až 15 (napr. z večera do rána) postupne vychladnúť. Po vychladnutí (napr. ráno) dáme jogurty do chladničky. Takto pripravené (biele) jogurty môžeme pred konzumáciou dochutiť džemom, nutelou, grankom, ...