www.sag.sk>recepty jogurt
Jogurt
Potrebujeme:
 – 2 l čerstvého mlieka (netrvanlivé - napr. z mliekomatu)
 – 2 KL (kávové lyžičky) sušeného mlieka zmiešaného s jogurtovou kultúrou - prášok
   si pripravíme predtým v pomere 30 až 40 PL sušeného mlieka na 1 kultúru (malý
   sáčok jogurtovej kultúry je cca 1 PL), toto nám vystačí na veľa dávok, skladujeme
   v chladničke
 – 14 menších pohárikov na jogurt (skôr širšie ako vyššie - napr. od paštéty)
Postup:
Najskôr sterilizujeme hrniec vriacou vodou, a potom doň nalejeme 2 litre mlieka. Mlieko
zohrievame (kým nezačne peniť) nad teplotu 70 °C, a odstavíme, aby vychladlo. Kým mlieko
chladne, vytiehneme sušené mlieko zmiešané s jogurtovou kultúrou z chladničky, aby sa
oteplilo. Zároveň si, pripravíme nádobky na jogurt - aj tie sterilizujeme vriacou vodou,
aby sa zničili baktérie, ktoré by mohli zabiť jogurtovú kultúru.
Keď mlieko vychladne pod 40 °C, nasypeme doň pripravené sušené mlieko zmiešané s jogurtovou
kultúrou, a dobre premiešame (napr. metličkou) aby neboli hrudky. Potom (napr. naberačkou)
nalejeme mlieko do pripravených nádobiek (nie doplna - asi 2 až 3 naberačky) a uzavrieme.
Zohrejeme rúru na 50 °C (asi 10 min), a vypneme. Uzavreté nádobky s jogurtom poukladáme na
plech, a ten vložíme do (už vypnutej) rúry. Tam to necháme niekoľko hodín (napr. z večera
do rána) postupne vychladnúť. Po vychladnutí (napr. ráno) dáme jogurty do chladničky.
Pripravené (biele) jogurty môžeme pred konzumáciou dochutiť džemom, nutelou, grankom, ...
www.sag.sk>