www.sag.sk>recepty gulas
Guláš
Potrebujeme:
 – 5 väčších cibúľ
 – 1 kg bravčového mäsa
 – 2 kg zemiakov
 – 3 papriky a 3 rajčiny, alebo lečo
 – olej (přiměřene)
 – 1 gulášové korenie
 – mletá paprika
 – mleté korenie
 – mletá rasca
 – majoránka
 – soľ
 – inšpiračná, a chuťové bunky dolaďovacia domovinka :)
Postup:
Na zahájenie prípravných prác, a aby sa dielo dobre zdarilo, nalejeme si za
jeden štamperlík dobre vychladenej domovinky.
Potom nadrobno nakrájame cibuľku, a dáme ju dobre vysmažiť na oleji. Pridáme
umyté a nakrájané mäso, a dobre premiešame. Mäso necháme „ošmáhnuť“ do biela,
potom pridáme 1/2 gulášového korenia, a premiešame. Pridáme na pásiky pokrájanú
papriku a rajčiny. Ak máme lečo, môžeme ho dať teraz, alebo aj trochu neskôr.
Dusíme a miešame, aby nám to neprihorelo, potom podlejeme a môžeme pridať
nadrobno pokrájaný zemiak na zahustenie. Varíme, tak aby bolo mäso skoro mäkké,
podlievame. Pridáme nakrájané zemiaky, dolejeme vodu a necháme variť. Keď to
začne vrieť, dosypeme ostatnú 1/2 gulášového korenia, a dochutíme mletou paprikou,
korením, rascou, majoránkou, a dosolíme podľa potreby. Necháme variť, aby sa
mäso a zemiaky celkom uvarili.
Počas celého procesu prípravy je dôležitá pravidelná inšpirácia, a postupné
dolaďovanie chuťových buniek zúčastnených kuchárov, dobre vychladenou
domovinkou :)
www.sag.sk>