www.sag.sk>prazenie-kavy 4
Praženie zelenej kávy v novej (zakúpenej) pražičke

1) takto vyzerá moja nová (zakúpená) pražička, a praženie na „profesionálnej“ úrovni :)


2) praženie v nej je jednoduché - nasypem zelenú kávu, nastavím teplotu, a zapnem miešanie


3) takúto kávičku si pražím - kupujem 1 kg balenia, ktoré si rozdelím na 3 várky. Takže
aktuálne pražím cca 333 g kávy. Skúšal som aj 0,5 kg naraz, ale mám pocit, že sa to už
horšie premiešavalo, takže rozdelenie na 3 dávky mi príde tak akurát.


4) a ideme na to. Na začiatok netreba ani zapnutý digestor - ešte to nedymí :)


5) už to chytá farbu, a pomaly zapínam aj digestor


6) začína to vyzerať ako pražená káva, objavuje sa už aj prvé praskanie


7) pomaly dokončujem praženie - kontrolujem stupeň praženia (farba, krehkosť zrna - toto
nie je žiadna veda - zoberiem si nejaké zrnko a zjem ho - podľa toho ako mi išlo rozhryznúť
aj podľa chuti už viem či ešte treba pokračovať, alebo už končím)


8) no a takto sa už chladí vonku, na čerstvom vzduchu. Šupky som už odfúkol a pozametal,
takže tu mám už (takmer) finálny výsledok. Už sa z nej dá variť káva, ale ja to ešte nechám
poriadne vychladnúť a 1-2 dni odstáť. 

www.sag.sk>