www.sag.sk>prazenie-kavy 4 Praženie zelenej kávy v novej (zakúpenej) pražičke 1) takto vyzerá moja nová (zakúpená) pražička, a praženie na „profesionálnej“ úrovni :) 2) praženie v nej je jednoduché - nasypem zelenú kávu, nastavím teplotu, a zapnem miešanie 3) takúto kávičku si pražím - kupujem 1 kg balenia, ktoré si rozdelím na 3 várky. Takže aktuálne pražím cca 333 g kávy. Skúšal som aj 0,5 kg naraz, ale mám pocit, že sa to už horšie premiešavalo, takže rozdelenie na 3 dávky mi príde tak akurát. 4) a ideme na to. Na začiatok netreba ani zapnutý digestor - ešte to nedymí :) 5) už to chytá farbu, a pomaly zapínam aj digestor 6) začína to vyzerať ako pražená káva, objavuje sa už aj prvé praskanie 7) pomaly dokončujem praženie - kontrolujem stupeň praženia (farba, krehkosť zrna - toto nie je žiadna veda - zoberiem si nejaké zrnko a zjem ho - podľa toho ako mi išlo rozhryznúť aj podľa chuti už viem či ešte treba pokračovať, alebo už končím) 8) no a takto sa už chladí vonku, na čerstvom vzduchu. Šupky som už odfúkol a pozametal, takže tu mám už (takmer) finálny výsledok. Už sa z nej dá variť káva, ale ja to ešte nechám poriadne vychladnúť a 1-2 dni odstáť.