www.sag.sk>prazenie-kavy 2 Praženie zelenej kávy v doma vyrobenej pražičke 1) túto kávu si ideme upražiť - časom som našiel na nete dobrý zdroj zelenej kávy :) 2) a toto je moja prvá, doma vyrobená pražička - z 2 konzerv od mandariniek, ktoré sa dali stohovať (teda spodok jednej zapadol na vrch druhej) som otváračom vyrezal dno z jednej a vrch z druhej konzervy, a po zapadnutí do seba vytvorili uzavretý valec 3) z každého vyrezaného dna som vyrobil 2 lopatky, ďalej kus závitnicovej tyče, matice, 2 kúsky drievka (zo starej rúčky), a bolo to 4) samozrejme, konzervy som pred prvým použitím vypálil v ohni (predsa-len boli to kupované konzervy a na stenách mohli mať nejaký lak alebo čo) 5) a ideme na to - odvážime 100 g kávy (neskôr som dával 110 g, ale viac sa mi už nezmestí - treba pamätať na to, že káva pri pražení zväčšuje svoj objem) 6) a už pražíme - pražičku držím v rukách a otáčam. Plánoval som to umiestniť do nejakého držiaka, vyrobiť, a skrutkami pripevniť kľuku pre pohodlné otáčanie, ale keďže mi to fungovalo aj takto „v rukách“, už som sa naunúval, a pražil to takto :) 7) raz-za čas skontrolujem praženie (optická kontrola) 8) a pokračujeme ďalej - už to začína aj dymiť (digestor je náš kamarát :) Na začiatku som pražil na malom ohni, ale trvalo to dlho. Tak som začal pražiť na veľkom ohni, a až ku koncu ho sťahujem na menší - aby som to neprešvihol. 9) hotovo - otváram pražičku, sypem to na sitko, a poďho na lódžiu - jednak kvôli chladeniu, ale aj kvôli dymu. Zrná sú horúce a samo-praženie by pokračovalo ďalej... 10) no, tu som to dal trochu tmavšie ako chcem, a ak to rýchlo neschladím, bude to ešte tmavšie... ale hlavne že fotím... :))) 11) a takto nejako to vyzerá po vychladnutí