www.sag.sk>prazenie-kavy 1
Praženie zelenej kávy na panvici/v džezve

1) prichystáme si náčinie = zelenú kávu (ja tu mám 5 druhov), váhu a džezvu. S tou
váhou to nemusíte až tak preháňať, to len ja som taký puntičkár :)


2) keďže mám 5 druhov kávy, z každého druhu som si odvážil 10 g (samozrejme každý
si môže namiešať mix podľa svojich možností a podľa vlastnej chuti)


3) takže v mojom prípade som išiel pražiť 50 g kávy (mám menšiu džezvu)


4) môj mix v džezve vyzerá asi takto (a vonia ako tráva/seno :)


5) a ideme na to - povedal som si, že dnes to budem pražiť pomaly, takže som zvolil
najslabší oheň na najmenšom horáku


6) už to hnedne, a začínajú sa uvoľňujú šupky, takže som ich jemne "vyfúkal" do
opláchnutého dresu. Túto fintu som odkukal od jedného chlapíka na internete, šupky
sa prilepia na dres, a nepoletujú po celej kuchyni :)


7) tu je vidieť, ako to hnedne (treba to premiešavať, aby sa to upražilo rovnomerne)


8) aj napriek premiešavaniu, nemusia byť všetky zrná rovnako hnedé


9) už začína prvé praskanie, a objavuje sa aj slabý dym (nebojte, digestor to zvládne)


10) pražím ďalej, a pozorne sledujem sfarbenie zŕn - už je rovnomernejšie


11) nechcem to prešvihnúť, tak končím. Ja mám radšej svetlejšie praženie (treba
nájsť ten správny okamih medzi prvým a druhým praskaním), lebo tmavšie mi príde tak
trochu „spálené“ - ale samozrejme, každý si to môže upražiť podľa svojej chuti.


12) horúce zrná vysypem na sítko (v mojom prípade na knedle), aby sa zrná ochladili.
Sú totiž horúce, a proces praženia by v nich pokračoval (až by sa spálili), takže ich
treba rýchlo ochladiť.


13) ja ich chladím vonku na lódžii (tam je teraz niekoľko stupňou pod nulou, takže to
pôjde rýchlo, ale dá sa použiť aj jemný rozprašovač so studenou vodou)


14) o chvíľu sú zrná vychladnuté - mňam, môžete ochutnať či ste dobre „navarili“ :)


15) a toto je už moje balenie. Nádobku nezatváram, nechávam ju odležať. Malo by to
byť aspoň 24 hodín, ale ja som rád, že vydržím do rána :)


Už sa teším na tú vôňu, keď si ju budem mlieť (škoda že tá vôňa sa nedá odfotiť :)
www.sag.sk>