www.sag.sk>prazenie-kavy-2
Praženie zelenej kávy v doma vyrobenej pražičke

1) túto kávu si ideme upražiť - časom som našiel na nete dobrý zdroj zelenej kávy :)


2) a toto je moja prvá, doma vyrobená pražička - z 2 konzerv od mandariniek, ktoré sa
dali stohovať (teda spodok jednej zapadol na vrch druhej) som otváračom vyrezal dno
z jednej a vrch z druhej konzervy, a po zapadnutí do seba vytvorili uzavretý valec


3) z každého vyrezaného dna som vyrobil 2 lopatky, ďalej kus závitnicovej tyče,
matice, 2 kúsky drievka (zo starej rúčky), a bolo to


4) samozrejme, konzervy som pred prvým použitím vypálil v ohni (predsa-len boli to
kupované konzervy a na stenách mohli mať nejaký lak alebo čo)


5) a ideme na to - odvážime 100 g kávy (neskôr som dával 110 g, ale viac sa mi už
nezmestí - treba pamätať na to, že káva pri pražení zväčšuje svoj objem)


6) a už pražíme - pražičku držím v rukách a otáčam. Plánoval som to umiestniť do
nejakého držiaka, vyrobiť, a skrutkami pripevniť kľuku pre pohodlné otáčanie, ale
keďže mi to fungovalo aj takto „v rukách“, už som sa naunúval, a pražil to takto :)


7) raz-za čas skontrolujem praženie (optická kontrola)


8) a pokračujeme ďalej - už to začína aj dymiť (digestor je náš kamarát :)
Na začiatku som pražil na malom ohni, ale trvalo to dlho. Tak som začal pražiť na
veľkom ohni, a až ku koncu ho sťahujem na menší - aby som to neprešvihol.


9) hotovo - otváram pražičku, sypem to na sitko, a poďho na lódžiu - jednak kvôli
chladeniu, ale aj kvôli dymu. Zrná sú horúce a samo-praženie by pokračovalo ďalej...


10) no, tu som to dal trochu tmavšie ako chcem, a ak to rýchlo neschladím, bude to
ešte tmavšie... ale hlavne že fotím... :)))


11) a takto nejako to vyzerá po vychladnutí


www.sag.sk>