www.sag.sk>prazenie-kavy
Už veľa rokov si meliem kávu, ale praženie - to je pre mňa celkom nový "level" :)

Začalo to tým, že som raz na Vianoce dostal malé vrecko zelenej kávy. Vtedy sa pre
mňa začala nové éra kávičkovania...

Samozrejme, vyskúšal som aj odporúčané recepty na prípravu zelenej kávy (to je teraz
taká móda) ale ja som vedel, že skončím pri pražení kávy :)

Od môjho prvého praženia kávy už ubehlo veľa vody, ale teraz (keď som zasa dostal
zelenú kávu :) som sa do toho pustil s novoobjavenou radosťou.

Tu je malý foto-návod, ako si môžete doma upražiť kávu bez špeciálneho vybavenia:

1) prichystáme si náčinie = zelenú kávu (ja tu mám 5 druhov), váhu a džezvu. S tou
váhou to nemusíte až tak preháňať, to len ja som taký puntičkár :)


2) keďže mám 5 druhov kávy, z každého druhu som si odvážil 10 g (samozrejme každý
si môže namiešať mix podľa svojich možností a podľa vlastnej chuti)


3) takže v mojom prípade som išiel pražiť 50 g kávy (mám menšiu džezvu)


4) môj mix v džezve vyzerá asi takto (a vonia ako tráva/seno :)


5) a ideme na to - povedal som si, že dnes to budem pražiť pomaly, takže som zvolil
najslabší oheň na najmenšom horáku


6) už to hnedne, a začínajú sa uvoľňujú šupky, takže som ich jemne "vyfúkal" do
opláchnutého dresu. Túto fintu som odkukal od jedného chlapíka na internete, šupky
sa prilepia na dres, a nepoletujú po celej kuchyni :)


7) tu je vidieť, ako to hnedne (treba to premiešavať, aby sa to upražilo rovnomerne)


8) aj napriek premiešavaniu, nemusia byť všetky zrná rovnako hnedé


9) už začína prvé praskanie, a objavuje sa aj slabý dym (nebojte, digestor to zvládne)


10) pražím ďalej, a pozorne sledujem sfarbenie zŕn - už je rovnomernejšie


11) nechcem to prešvihnúť, tak končím. Ja mám radšej svetlejšie praženie (treba
nájsť ten správny okamih medzi prvým a druhým praskaním), lebo tmavšie mi príde tak
trochu "spálené" - ale samozrejme, každý si to môže upražiť podľa svojej chuti.


12) horúce zrná vysypem na sítko (v mojom prípade na knedle), aby sa zrná ochladili.
Sú totiž horúce, a proces praženia by v nich pokračoval (až by sa spálili), takže ich
treba rýchlo ochladiť.


13) ja ich chladím vonku na lódžii (tam je teraz niekoľko stupňou pod nulou, takže to
pôjde rýchlo, ale dá sa použiť aj jemný rozprašovač so studenou vodou)


14) o chvíľu sú zrná vychladnuté - mňam, môžete ochutnať či ste dobre "navarili" :)


15) a toto je už moje balenie. Nádobku nezatváram, nechávam ju odležať. Malo by to
byť aspoň 24 hodín, ale ja som rád, že vydržím do rána :)


Už sa teším na tú vôňu, keď si ju budem mlieť (škoda že tá vôňa sa nedá odfotiť :)

Hoci celé tajomstvo kávy je v jej pražení (a ja otvorene priznávam, že to ešte ani
zďaleka neviem), tá vôňa pri mletí čerstvo upraženej kávy sa nedá porovnať ani
s vôňou pri mletí zrnkovej kávy upraženej v pražiarni (leda že by ste si cez net
kúpili kávu, ktorú vám upražia až pred zaslaním - to je potom iná reč).

A na záver (aby som to zaklincoval), tak takúto super kávu, s ktorou som sa toľko
narobil, potom sprzním tým, že si do nej dám cukor a smotanu...
Ach jaj. Ale keď ja sa od toho cukru v káve neviem odnaučiť...
www.sag.sk>